De Zweden route

Het grote Scandinavië reisavontuur begint met de aanlooproute van de woonplaats naar de haven van Kiel. Daar is de hele dag de gelegenheid voor. Het inschepen aan boord van de Stena Line begint om 18.00 uur. Aan boord wacht de kennismaking met de overige deelnemers en daarna op tijd naar bed. Slapen in de eigen hut en op tijd weer wakker. Want de binnenkomst van de haven van Gotenborg moet u meemaken op het bovendek van het schip.

Vanaf de haven door het centrum van Göteborg en dan noordwaarts richting Trollhättan. De route voert langs het grote Vänermeer door de provincies Värmland en Dalarna , bekend van zijn gelijknamige paardjes. Een landschap van groene bossen, meren en rivieren. Over mooie wegen en langs kleine dorpen bereiken Mora aan het Siljan meer.

Een lage route vandaag door provincies Jämtland en Västerbotten. Een oase van opnieuw groen bossen, meren en rivieren. Een pauzeren in Östersund  aan het Storsjön meer en dan verder langs Dorotea en Vilhelmina naar Arvidsjaur.

Het landschap verandert langzaam maar zeker. De bossen worden dunner en we krijgen de eerste vergezichten over het weidse landschap van Lapland. Bij Jokkmokk, een mooie naam die je nooit weer vergeet, passeren we voor de eerste keer de Poolcirkel. Altijd een leuk foto moment. We rijden nu door de provincie Norrbotton en passeren de grens van Finland op weg naar het overnachtingsadres in Enontokiö.

De route voert door een smalle landtong op Fins grondgebied. Al snel na de start vanochtend passeren we de grens met Noorwegen. We zijn in de provincie Finnmark. We vervolgen de route en komen in de stadjes Kautokeino en Karasjok, 2 centra van de Laplandse cultuur. De voertaal is hier het “Sami”. Wel even oefenen tevoren als we wat willen eten onderweg in een restaurant. Na Karasjok wordt het landschap steeds kaler en zien we de eerste sneeuwresten van de winter die nog niet helemaal verdwenen is hier in het hoge noorden.

Bij Lakselv komen we bij het eerste grote fjord dat in verbinding staat met de Poolzee. Via een mooie en spectaculaire route langs het Porsangerfjord bereiken we Honningsvåg . Inchecken in het hotel en dan als het mooi weer is doorrijden naar de Noordkaap. Het weer kan hier elke dag sterk wisselen.

De Noordkaap ligt op het eiland Magerøya. Vanaf de stad Honningsvåg is het nog 30 kilometer naar de Noordkaap. En dat is het noordelijkste puntje van Europa dat er auto bereikbaar is. Het uitzicht over de poolzee is onvergetelijk. Vooral als het helder weer is en dan ’s nachts om 14.00 uur als de zon lager en lager komt en dan toch net niet ondergaat. Eens in je leven moet je dat meegemaakt hebben.

Via de tunnel kome we weer op het vaste land van Noorwegen. Eerst volgen we dezelfde weg als op de heenweg langs het mooie Porsangerfjord. Bij Russenes gaan we richting Alta. Halverwege is de afslag naar Hammerfest, de noordelijkste stad van Europa. Toch wel uniek om daar even geweest te zijn. Vanaf Alta weer een prachtige route langs de machtige fjordenkust van Noord Noorwegen. Op naar de fraai gelegen stad Tromsø, bekend van de grote boogbrug en de nabij gelegen staafkerk. Het “Parijs“ van het noorden.

Autorijden in dit uitdagende landschap is genieten. Het moet wel mooi weer zijn natuurlijk. En dat is het meestal in deze periode van het voorjaar. Bij de grote havenstad Narvik nemen we de afslag naar de eilandengroep “Lofoten”. De mooiste eilanden van Noorwegen.

Op de rustdag staat een walvissafari op het excursie-programma. Een mooie rit voert ons naar het o het uiterste puntje gelegen stad Andenes. Daar ligt de boot waarmee we de Noordzee opgaan. En dan maar hopen dat de weersgoden ons welgezind zijn en alle soorten walvissen en bultruggen even een kijkje boven water nemen, waar we klaar staan met ed fotoapparatuur. Natuurlijk kan deze dag ook op eigen gelegenheid een tocht over de eilanden gemaakt worden.

Van Harstad naar Lodingen voor de overtocht van het Vestfjord naar Bognes. Over de weg via Narvik kan ook, maar dat is een behoorlijke omweg door Narvik met veel vrachtverkeer. Vanaf Bognes  rijden we eerst langs de mooie fjorden en dan gaan we landinwaarts en omhoog de bergen in. Naar de hoogvlakte, waar de passage van de poolcirkel is. Midden in de sneeuw. Een unieke ervaring. En dan nog een uurtje afdalen naar Mo I Rana.

Een uitdagende route door de bergen en langs de kust. Via Mosjøen en Steinkjer naar Trondheim, de 2estad van Noorwegen met bijna 200.000 inwoners.

Op de rustdag wordt een excursieprogramma in Trondheim georganiseerd. In het verleden was Trondheim de hoofdstad van Noorwegen en nog weer eerder was de stad het episch centrum van de Vikingen. Alle bezienswaardigheden in het centrum liggen op loopafstand van elkaar. Zo zijn daar te zien The Gamle Bybro ( de oude brug) en de Baklandet Old Town. Neem de tijd om door de geplaveide straatjes te wandelen en de sfeer van vroeger in je op te nemen.

Vandaag staat een spectaculaire route op het programma. Vanuit Trondheim over de kustroute naar Kristiansund. Vandaar langs woeste Noordzee kust van eiland naar eiland over de beroemde “Atlantic Road”. Via Molde en Åndalsnes bereiken we de voet van de “Trollstygen”. De beroemde trollenweg met steile hellingen en uitdagende haarspeldbochten. Houdt het stuur goed vast en geniet van de fraaie vergezichten. En dan verder over de hoogvlakte naar Geiranger, gelegen aan het mooiste fjord van Noorwegen.

De route blijft spectaculair. Direct na Geiranger gaan we weer omhoog  de bergpas van de Dalsnibben op 1476 meter. De route gaat verder langs de Jostedalsbreen . We komen bij het Sognefjord en bij Kaupanger en gaan er met een veerpont eroverheen naar Fagernes. De laatste van vele passages van een fjord in Noorwegen. In de avond van een lange dag bereiken we Oslo.

De slotetappe van Oslo naar Göteborg. Een wat saaie route door een stedelijke omgeving langs de kust. Maar wat deze etappe verassend interessant kan maken is een omweg dwars door de natuur van het Noors/Zweedse grensgebied. Bij het dorpje Bastnes ligt een echt auto kerkhof (“car cemetery” klinkt eigenlijk veel beter). En dat moet je eens in het leven gezien hebben. Meer dan 1000 klassiekers  uit de jaren 60, vooral veel Volvo’s staan hier langzaam te vergaan. Een fascinerend beeld. En dan door naar de finish in Göteborg. Bij het Volvo museum natuurlijk. En ’s avonds kijken we terug op dit grote reisavontuur tijdens een groots Zweeds buffet.

Nog een dagje Göteborg. Voor elk wat wils. Lekker winkelen in de binnenstad of een bezoek aan de Volvo-fabrieken.  En dan ’s avonds inschepen voor de terugvaart naar Kiel.

Lekker slapen aan boord van de Stena line. Wegdommelen bij het zachte gestamp van de grote scheepsmotoren en alle herinneringen aan deze enerverend reis de revue laten passeren.  Dat was het dan.  De reis naar de Noordkaap, een hele ervaring rijker.

De Rusland route

Het grote reisavontuur begint met een traject over de Duitse autobanen. Natuurlijk kan ook een binnendoor route gevolgd worden, want er is tijd genoeg op deze dag. Het inschepen aan boord van de Finn Lines begint om 22.00 uur. Kennismaken met de andere deelnemers en dan naar de het benedendek voor de overnachting.

Een ontspannen bootreis over de Oostzee. Genieten van de voorjaarszon op het buitendek en kijken over de reling of de kust van Zweden of aan de andere kant van de boot, de Baltische landen,  in zicht komt. In de avond het captains diner en dan nog even slapen voor de aankomst in Helsinki de volgende ochtend.

Vroeg in de ochtend de auto’s van boord rijden en de reis door Finland kan beginnen. Een mooie gelegenheid om vandaag het centrum van Helsinki te bezoeken. In de middag kan een fraaie route gereden worden door het Finse merengebied, op weg naar de overnachtingslocatie in Lappeenranta, vlakbij de Russische grens.

Vroeg vertrekken voor de grensovergang naar Rusland. Zorgen dat alle reisdocumenten en auto papieren in orde zijn en dan afwachten hoe lang het gaat duren om Rusland binnen te mogen rijden. Na de grens volgt een mooie route langs de historische stad Viborg op weg naar Sint Petersburg.

Sint Petersburg, de beroemde stad aan de monding van de Neva rivier. Gebouwd in de 17eeeuw op initiatief van tsaar Peter de Grote, die zijn inspiratie voor het ontwerp heeft opgedaan in het oude Amsterdam. Maak een wandeling langs de oevers en over de bruggen van de Neva . Breng een bezoek aan het Petrus en Paulus vesting. En dan door de Nevski Propect, de bekende boulevard, met tal van historische gebouwen uit de Russische geschiedenis. En natuurlijk moet de Hermitage met een bezoek vereerd worden. En daarna nog een avond naar het Russische ballet in het beroemde Mariinski theater. Bijna teveel om in een dag te doen. Maar wel een onvergetelijke ervaring.

De eerste dag van het traject van ruim 1400 km door Karelie. Het grote onbekende gebied wat tijdenlang aan Finland heeft toebehoord, maar nu Russisch grondgebied is. Karelie is grotendeels bedekt door naaldbomen afgewisseld met talloze meren. De grootste zijn het Ladoga en het Onega meer. Het wordt een dagje rijden over Russische wegen. Dus goed opletten en sturen bij oneffenheden in het wegdek. Petrozavodsk is de hoofdstad van Karelie en ligt verspreid over een lengte van 25 kilometer langs het Omega meer.

We vervolgen de route door Karelie en rijden naar de historische stad Kem, gelegen aan de monding van de gelijknamige rivier aan de Witte Zee. Voor de kust liggen de Solevetski eilanden. Al vroeg in de geschiedenis hebben monniken hier een groot kloostercomplex gebouwd. Onder Stalin makte het deel van de Goelag archipel. We gaan proberen of we met de boot er naar toe kunnen varen en weer terug natuurlijk.

De weg slingert door het eindeloze landschap. De bossen worden dunner en gaan over in een vlak toendra gebied. We rijden door tot we Moermansk bereiken. Regelmatig zien we de spoorlijn waarover goederen naar de Russische steden vervoerd worden. Moermansk heeft een ijsvrije haven vanwege de warme golfstroom die hierlangs voert.

Moermansk is de hoofdstad van de gelijknamige Oblast. De stad heeft 300.000 inwoners en ligt aan de Barentszee. Het is de grootste stad boven de poolcirkel en pas gesticht in 1915 tijdens de eerste wereldoorlog, om hulpgoederen naar het front te kunnen brengen. Moermansk heeft een historisch en een maritiem museum. Daar is ook de oude atoomijsbreker Lenin te bewonderen.

We verlaten de bewoonde wereld van Moermansk en rijden door een desolaat gebied naar de grens met Noorwegen. Aan het eind van de weg staat een hek, bewaakt door Russische militairen. En achter het hek ligt Noorwegen. Alle documenten afstempelen en de auto terug invoeren in Europa. Een karwei van geduld. En dan een welverdiend biertje op het terras aan zee van het hotel in Kirkenes.

De route gat door het onherbergzame gebied van Noord Noorwegen. Landschappelijk erg fraai en uitdagend, langs steile fjorden, over besneeuwde hoogvlakten. En af en toe een onverhard weggedeelte. Bij Lakselv gaat de route noordwaarts langs het Porsangerfjord Aan het eind van een boeiende dag bereiken we Honningsvåg. Inchecken in het hotel en dan als het mooi weer is doorrijden naar de Noordkaap. Het weer kan hier elke dag sterk wisselen.

De Noordkaap ligt op het eiland Magerøya. Vanaf de stad Honningsvåg is het nog 30 kilometer naar de Noordkaap. En dat is het noordelijkste puntje van Europa dat er auto bereikbaar is. Het uitzicht over de poolzee is onvergetelijk. Vooral als het helder weer is en dan ’s nachts om 24.00 uur als de zon lager en lager komt en dan toch net niet ondergaat. Eens in je leven moet je dat meegemaakt hebben.

Via de tunnel komen we weer op het vaste land van Noorwegen. Eerst volgen we dezelfde weg als op de heenweg langs het mooie Porsangerfjord. Bij Russenes gaan we richting Alta. Halverwege is de afslag naar Hammerfest, de noordelijkste stad van Europa. Toch wel uniek om daar even geweest te zijn. Vanaf Alta weer een prachtige route langs de machtige fjordenkust van Noord Noorwegen. Op naar de fraai gelegen stad Tromsø, bekend van de grote boogbrug en de nabij gelegen staafkerk. Het “Parijs “van het noorden.

Autorijden in dit uitdagende landschap is genieten. Het moet wel mooi weer zijn natuurlijk. En dat is het meestal in deze periode van het voorjaar. Bij de grote havenstad Narvik nemen we de afslag naar de eilandengroep “Lofoten”. De mooiste eilanden van Noorwegen.

Op de rustdag staat een walvissafari op het excursie-programma. Een mooie rit voert ons naar het o het uiterste puntje gelegen stad Andenes. Daar ligt de boot waarmee we de Noordzee opgaan. En dan maar hopen dat de weersgoden ons welgezind zijn en alle soorten walvissen en bultruggen even een kijkje boven water nemen, waar we klaar staan met ed fotoapparatuur. Natuurlijk kan deze dag ook op eigen gelegenheid een tocht over de eilanden gemaakt worden.

Van Harstad naar Lodingen voor de overtocht van het Vestfjord naar Bognes. Over de weg via Narvik kan ook, maar dat is een behoorlijke omweg door Narvik met veel vrachtverkeer. Vanaf Bognes  rijden we eerst langs de mooie fjorden en dan gaan we landinwaarts en omhoog de bergen in. Naar de hoogvlakte, waar de passage van de poolcirkel is. Midden in de sneeuw. Een unieke ervaring. En dan nog een uurtje afdalen naar Mo I Rana.

Een uitdagende route door de bergen en langs de kust. Via Mosjøen en Steinkjer naar Trondheim, de 2estad van Noorwegen met bijna 200.000 inwoners.

Op de rustdag wordt een excursieprogramma in Trondheim georganiseerd. In het verleden was Trondheim de hoofdstad van Noorwegen en nog weer eerder was de stad het episch centrum van de Vikingen. Alle bezienswaardigheden in het centrum liggen op loopafstand van elkaar. Zo zijn daar te zien The Gamle Bybro (de oude dorpbrug) en de Baklandet Old Town. Neem de tijd om door de geplaveide straatjes te wandelen en de sfeer van vroeger in je op te nemen.

Vandaag staat een spectaculaire route op het programma. Vanuit Trondheim over de kustroute naar Kristiansund. Vandaar langs woeste Noordzee kust van eiland naar eiland over de beroemde “Atlantic Road”. Via Molde en Andalsnes bereiken we de voet van de “Trollstygen”. De beroemde trollenweg met steile hellingen en uitdagende haarspeldbochten. Houdt het stuur goed vast en geniet van de fraaie vergezichten. En dan verder over de hoogvlakte naar Geiranger, gelegen aan het mooiste fjord van Noorwegen.

De route blijft spectaculair. Direct na Geiranger gaan we weer omhoog  de bergpas van de Dalsnibben op 1476 meter. De route gaat verder langs de Jostedalsbreeen. We komen bij het Sognefjord en bij Kaupanger en gaan er met een veerpont eroverheen naar Fagernes. De laatste van vele passages van een fjord in Noorwegen. In de avond van een lange dag bereiken we Oslo.

De slot etappe van Oslo naar Göteborg. Een wat saaie route door een stedelijke omgeving langs de kust. Maar wat deze etappe verassend interessant kan maken is een omweg dwars door de natuur van het Noors/Zweedse grensgebied. Bij het dorpje Bastnes ligt een echt auto kerkhof (“car cemetery” klinkt eigenlijk veel beter). En dat moet je eens in het leven gezien hebben. Meer dan 1000 klassiekers uit de jaren 60, vooral veel Volvo’s staan hier langzaam te vergaan. Een fascinerend beeld. En dan door naar de finish in Göteborg. Bij het Volvo museum natuurlijk. En ’s avonds kijken we terug op dit grote reisavontuur tijdens een groots Zweeds buffet.

Nog een dagje Göteborg. Voor elk wat wils. Lekker winkelen in de binnenstad of een bezoek aan de Volvo fabrieken. En dan ’s avonds inschepen voor de terugvaart naar Kiel.

Lekker slapen aan boord van de Stena line. Wegdommelen bij het zachte gestamp van de grote scheepsmotoren en alle herinneringen aan deze enerverende reis de revue laten passeren. Dat was het dan.  De reis naar de Noordkaap, een hele ervaring rijker.